Handlekurven er tom

Subtotal: 0,-

Valg av kajakk

 

 

 

Stein Eian, som grunnla Eian Fritid sammen med sin kone Inger Line Eian, var en av nestorene i norsk padling. I tillegg til mye annet, designet og bygde han en av de aller første norske glassfiberkajakkene, den legendariske Svalbarden. Under finner du noen av hans gode råd til deg som skal velge kajakk. De er like relevante i dag som den gangen de ble skrevet.

Vi hos Eian Fritid fører arven fra Stein Eian videre med fokus på kvalitet, service og kompetanse.

Har du behov for hjelp, ta kontakt. Hos oss får du alltid et raskt svar!

Med kajakkhilsen

Hege Suarez Eian og Inger Line Eian

  

Det å velge kajakk er ikke lett! For mange vil møtet med en forhandler fortone seg som et mareritt, med mye informasjon og mange impulser på en gang. For det er like mange meninger om kajakker som det er padlere.

Det er et utall fine kajakker å velge blant. Alle har forskjellige fasong og størrelse, fra den minste rodeo elvekajakken til de lengste havkajakkene. Men valg av en kajakk som passer ditt behov er faktisk ikke umulig. På en måte er det å velge kajakk omtrent det samme som å velge seg en hund. Du må finne ut hva du skal bruke den til.

Funksjon skaper form heter det, og det er det ingen tvil om. Du må bare vite hva du skal se etter, og igjen hva du skal bruke kajakken til.

Bredde og lengde er en av mange faktorer som spiller inn og påvirker egenskapene til kajakken. Jo bredere, jo stødigere - jo lengre, jo raskere - og motsatt.

Stabilitet - Primær-/begynnerstabilitet forteller deg noe om hvor stabil kajakken føles når du sitter i ro og holder padleåra over hodet med begge hender. Er du uerfaren kan en kajakk med god primærstabilitet være et godt valg. Sekundær-/sluttstabilitet gir en indikasjon på hvor stabil kajakken vil være ved sideveis belastning i sjøen og vektlegges ofte av mer erfarne padlere. Mange kajakker på markedet har så vel god begynner- som sluttstabilitet, selv om disse egenskapene kan vektlegges forskjellig i forhold til kajakkenes bruksområde.

La oss konsentrerer oss om skroget i første omgang. Skroget er helt avgjørende og bestemmer egenskapene til kajakken når den er på vannet.

TVERRSNITT AV SKROGET

Flatbunnet med rette skrogsider: Gjør kajakken begynnerstabil, men sluttstabiliteten er dårlig.

Rundbunnet med rette skrogsider: Gjør kajakken raskere, men ikke mer sluttstabil.

Flatbunnet med skråstilt skrogside: Gjør kajakken sluttstabil.

Skrogets fasong sett fra siden.Kjøllinje

Rett kjøllinje: Gjør skroget retningsstabilt og lite påvirket av sidevind. Det raskest av disse tre eksemplene.

Moderat spring: Moderat krumning gjør skroget mer svingbart, men lettere påvirket av sidevind. Nest raskest og mest allsidig.

Mye spring: Mye krumning gjør skroget meget svingbart, men også og utsatt for sidevind. Tregest i fart men også lettest å manøvrere.

 

NÅR DU SKAL VELGE KAJAKK

Ikke gjør det for vanskelig - For mange faktorer gjør valget vanskeligere. Det beste er å ta en prøvetur, finne ut hva du trives med, lytte til erfarne padlere og gjøre deg dine egne betraktninger.

Jeg har gjort meg noen refleksjoner som selger, aktiv kajakkpadler og konstruktør i over 22 år. Nybegynner er du bare i de to første ukene, så ikke kjøp deg en "såkalt" nybegynner kajakk. Padlere som har padlet en stund, ofte bare 1 til 2 sesonger, vil lett føle at de behersker alt og er "verdensmestere". De som har padlet lenge, og er erfarne, lærer noe nytt hele tiden. De opplever at det er så mye mer de skulle ha visst.

Form og design er ofte avgjørende for hva vi liker, men ikke forhast deg når du handler. Prøvesitt kajakken, passer setet? Er det plass til deg i kajakken? Er det for mye volum i forhold til din kroppsvekt? Trenger du en så dyr kajakk i forhold til antall ganger du planlegger å bruke den?

Materialvalg er noe du må ta stilling til. Her er det to hovedgrupper, polyetylen og kompositt-materialer.

Polyetylen (modernisert bøtte-plast): Dette er et materiale som har hatt en rivende utvikling de siste årene. Det har en utrolig slitestyrke, tåler kraftige slag og gir rask produksjon. Polyetylen er derfor forholdsmessig rimeligere enn andre materialer.

Kajakker i polyetylen vil være noe tyngre enn f.eks. glassfiberkajakker. Du vil miste noe fart, da mye av din energi går med til å bøye skroget. En polyetylen-kajakk er mykere i skroget enn en kajakk i glassfiber. Den tvister (vrir seg) seg også ved slag og krengninger forårsaket av bølger. Når dette er sagt, må du igjen vurdere hva skal du bruke kajakken til. Personlig har jeg brukt polyetylen-kajakker på mange vellykkete turer.

Kompositt-materiale er betegnelsen på mange type fiber som vi kan lage kajakk av. Fibrene mettes med resin som igjen kan være polyester, vinylester, epoxy, osv. Fibrene som brukes kan være glassfiber, kevlar, karbon og polyester-fiber. Mer ukjente materialer som mylar og dakron er ikke så mye benyttet.

Disse kompositt-materialene har forskjellige egenskaper. Dette innebærer at de kan brukes til å tilpasse kajakken spesielle formål. Man kan f.eks. legge fibrene 45 grader på lengderetningen og få en torsjonsstiv kajakk. Benyttes karbon, får du en veldig lett og stiv kajakk.

Oppsummert kan man si at utvalget og antall varianter av kompositt-kajakker på markedet er stort, og tilpasset den enkeltes behov og lommebok.

Seilduks- og tre-kajakker er populære blant entusiastene og leveres ofte som selvbygger-sett.

Til slutt litt om kvalitet - Den kan variere med hvor i verden kajakken blir produsert. Kvalitet og pris henger her som på andre områder gjerne sammen, men ikke alltid. Høy kvalitet er ikke ensbetydende med at kajakken er lagd i de dyreste fiber-materialene. Det avgjørende er hva den som laminerer (metter fibrene) legger sin sjel i, eller rett og slett hvor dyktig og flink vedkommende er i sitt håndverk.

Lykke til med valget av kajakk!

Stein Eian